Het stylen van een plank

Voor wie denkt dat afstylen, in dit geval bij een plank in de nieuwe keuken van mijn klanten, een kwestie is van “gewoon” wat spullen neerzetten, heeft het mis.

Hoewel het lijkt of (af)stylen puur op gevoel gaat. (Wat voor een groot deel ook zo is), zijn er zeker wel wel principes of “richtlijnen” die je toe kunt passen.

In dit filmpje zie je me 3 styling principes toepassen, terwijl ik bezig ben met het afstylen. Tip: Kijk je op je mobiel? Zoom in, dan zie je het beeldvullend.

Styling principe 1: “Witruimte”

Zet een plank niet te vol. Hou ruimte over. Ik noem dit “witruimte” Juist door “witruimte” over te laten komen de items veel beter tot z’n recht.

Hoe kun je dit nou zelf het best aanpakken?

Het werkt prettig en overzichtelijk als je in eerste instantie alles van de plank af haalt. En dan spulletjes terugzetten. Ik begin vaak aan de linkerkant. 

En werk zo naar het midden, of, als ik daar niet gelijk uitkom, werk ik eerst de rechterkant af en ga dan door met het middenstuk. Dat doe ik hier ook. 

Styling principe 2: Gelaagdheid en diepte

Zet, ipv op een rijtje naast elkaar, items een beetje voor elkaar en laat ze (deels) overlappen. Dit geeft diepte en daarmee is het allemaal wat spannender en minder vlak. Ik het dit hier gedaan aan de linkerkant met het theepotje.

Zorg wel dat de woonaccessoires verschillen van hoogte en zet de lagere accessoires op de voorgrond.

Persoonlijk hou ik er ook van als de vormen niet teveel op elkaar lijken.
En contrast in zitten. In kleur of vorm.

Styling principe 3: Probeer en kijk

Eigenlijk zou ik willen zeggen, probeer! Zet neer, haal weg, kijk en repeat!

Voordat je nieuwe spullen aanschaft. Ga aan de slag met wat er al is. Denk ook aan items die in andere ruimtes in je huis staan.  Ga als het ware shoppen in je eigen huis.

Je ziet mij ook meerdere dingen proberen en weghalen. Dat is wat styling is all about!  En dan: Wat een écht tof resultaat onderscheidt van “standaard”? Geef niet op. Maar blijf door gaan tot het klopt. In het middelste gedeelte van de plank kostte het mij ook wat meer moeite. Ik begon met de vaasjes die er al stonden, maar…

ik bleef doorgaan tot het klopte. Ging op zoek naar items in het huis. Haalde bijvoorbeeld een aantal mooie glazen en voorraadpotten uit de ladekast. 

Bij zowel de vaasjes als de potten miste ik hoogte. En toen viel mijn oog op de plant, die tot nu toe nog wat verloren op de kachel stond. 

Dit was een winnaar. En zo eindigde ik de styling van deze plank. Kortom: Probeer, doe een paar passen naar achter en kijk vanaf een afstandje wat je er van vind. En als je het item écht niet kunt vinden in je eigen huis? Zet het op je wensenlijst. 

Welke tip was nieuw voor jou of wat pas je al toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen

Het stylen van een plank

Hoewel stylen voor een groot deel op gevoel gaat, zijn er zeker wel wat principes of “richtlijnen” die je kunt toepassen. In dit filmpje zie je mij bezig in het huis van klanten. In de tekst geef ik tips om te stylen.

Lees verder »

Nieuwe Start

Vorig jaar, juni 2022 was het daar. Zomaar ineens. Na 5 jaar.Terug van weggeweest Mijn gevoelens negeren, wegdrukken. Dat is wat ik (ongemerkt) jaren heb

Lees verder »